vineri, 27 noiembrie 2015

Rugaciuni nepotrivite

Rugaciuni nepotrivite 



De ce vreau sa scriu un asemenea articol pe o pagina de profil personala? 
Cred ca inainte de a ne pune problema situarii noastre in raport cu altii ar trebui sa ne intrebam daca am putea trai in mod diferit pentru a fi altfel. 
Avem criza,avem guvernanti ce nu convin nimanui,avem probleme ce par insurmontabile.... 
Si totusi ce ne face in fapt sa nu fim fericiti si sa ne simtim intr-o competitie continua?? 
Oare nefericirea se datoreaza lipsurilor simtite,sau sunt induse?Oare pensiile ,salariile,scoala ca norma de dezvoltare,sanatatea..toate acestea duc la nefericirea noastra? 
Se observa o nepotrivire tot mai mare intre ce anume cer oamenii de la Dumnezeu si ce anume cere Dumnezeu de la oameni. De multe ori, rugaciunile nepotrivite ale oamenilor nu sunt intelese de acestia, ci ajung sa fie rostite cu incapatanare si chiar cu manie fata de Dumnezeu, care pare ca nu le mai "asculta" rugaciunile. 

 

Mantuitorul a spus: "Nu duceti grija, spunand: Ce vom manca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom imbraca? Ca dupa toate acestea se straduiesc neamurile; stie doar Tatal vostru Cel ceresc ca aveti nevoie de ele. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua" (Matei 6, 31-33). Cu toate acestea, inca si astazi, oamenii cauta mai mult mancarea, hainele si bunurile cele trupesti, decat Imparatia lui Dumnezeu. 



Mai tineti minte acel articol scris acum cam o luna,pe care l-am intitulat-Cati copii trebuie sa avem? 
In articol fiecare si-a aratat indisponibilitatea spre un numar crescut de copii invocand starea materiala,iar eu tocmai citatul de mai sus l-am dat. 
Astfel, fiecare, la randul sau, este dezamagit. Dumnezeu este dezamagit de oameni, care stau langa Izvor si se plang de sete, necautand apa cea Vie, ci lucruri pieritoare, iar oamenii se arata dezamagiti de Dumnezeu, care nu le implineste cererile nepotrivite, motivate adesea de patimi si de necredinta. 



Ce anume cer oamenii de la Dumnezeu ? 

Rugaciuni nepotrivite au fost savarsite si de unii dintre Apostoli, ca de unii care nu fusesera inca luminati de Duhul Sfant, care pe toate le cunoaste si le randuieste spre trebuinta. Astfel, in vreme ce Iisus le vorbea ucenicilor in chip amanuntit despre apropierea patimirii Sale, in cetatea Ierusalim, pentru a nu fi cuprinsi atunci de deznadejde, ucenicii Ioan si Iacov, fiii lui Zevedeu, se gandeau la obtinerea unor favoruri lumesti, zicand: "Da-ne noua sa sedem unul de-a dreapta Ta, si altul de-a stanga Ta, intru slava Ta!" (Marcu 10, 33-44). 



Deci cereau sa fie ajutaori pe pamant,Iisus fiind imparatul. 
Desi, de la rugaciunea nepotrivita a fiilor lui Zevedeu, au trecut mai bine de doua mii de ani, cererile oamenilor catre Dumnezeu nu s-au schimbat, ci au devenit chiar mai nepotrivite: unul ii cere lui Dumnezeu sa castige la jocurile de noroc; altul, sa ajunga intr-o functie mai mare; altul, sa ii fie descoperiti hotii care l-au pradat; altul, sa ii piara dusmanii; altul, sa se desparta cutare de cutare; altul, sa treaca examenele cu note mari; altul, sa faca performanta intr-un sport; altul, sa adune avere pentru copii. Lucruri pamantesti, deci trecatoare. 



Oamenii ii cer lui Dumnezeu lucrurile pe care ei le cred mai de pret in viata lor. In acelasi timp, unii ii cer lui Dumnezeu socoteala despre cum este condusa lumea, judecandu-L pentru suferinta din lume, in convingerea ca ei ar putea sa o conduca mai bine, iar altii nu-I cer nimic, cerandu-I chiar sa iasa din viata lor si sa ii lasa "in pace". 

Fiecare om ajunge sa ii ceara lui Dumnezeu lucruri potrivite cu modul in care el Il intelege pe Dumnezeu si viata insasi. Cei doi Apostoli, crezand ca Iisus este asemenea unui imparat pamantesc, ii cer Acestuia locurile cele mai de cinste din Imparatia Sa. La randul lor, saracii Il privesc pe Dumnezeu ca pe un bogat care le poate darui tot ceea ce au nevoie. 



Dumnezeu este vazut de fiecare om prin patimile sale, ca prin niste ochelari care Il deformeaza si Il arata fiecaruia potrivit poftelor sale. De aceea, parintele Arsenie Boca, spunea: "Cred ca cea mai deformata fiinta din capul oamenilor a ajuns Dumnezeu.

Ce vrea Dumnezeu sa ii cerem ? 

De aici poate nu o sa va mai intereseze intrand in speta religiei. 
Dar vreau sa intelegeti ca daca cereti lucruri trecatoare,trecatoare vor fi,si fericirea de scurta durata. 
Mai clar ,mai bine invatati sa castigati hrana,decat sa va fie data .odata ,de doua ori si tot flamanziti,ori daca cereti invatatura,spiritualitate,modificarea felului de a fi,fericirea va fi constanta,caci prin invatatura vei avea in fiecare zi,fiind produsul vostrul,nu un dat. 



Dumnezeu ne cere sa ii devenim fii. Avand iubire de Tata, Dumnezeu isi doreste ca toti oamenii sa fie asemenea Fiului Sau cel intai-nascut, Iisus Hristos. Fiul lui Dumnezeu intrupat este modelul de viata dat noua de Dumnezeu. Cand Pilat l-a scos pe Iisus inaintea poporului, el a spus: "Iata Omul!" (Ioan 19, 5), profetind astfel fara voie si aratandu-ne Chipul nostru. 
deci este vorba de schimbare,mentala,spirituala...etc,nu de a primi ceva ,prin mijloace ce nu le putem stapani,ceeace duce la nerepetarea lor. 



Cel mai adesea, oamenii se infatiseaza inaintea lui Dumnezeu in trista postura de cersetori, iar nu in cea de fii, asa cum isi doreste El. Precum vedem, Dumnezeu pune accent pe "a fi", iar nu pe "a avea". Pentru aceasta, rugaciuni potrivite sunt acelea care Ii cer lui Dumnezeu "devenire" intru ceva bun, iar nu "obtinere" de ceva. Suntem datori ca, privind spre Iisus Hristos, mai intai sa invatam sa fim oameni, iar abia apoi, impartasindu-ne cu El, sa devenim fii ai lui Dumnezeu. 



Cea mai potrivita rugaciune este cea pe care ne-a lasat-o Insusi Mantuitorul, cand a zis: "Cand va rugati, nu spuneti multe, ca neamurile, ca ele cred ca in multa lor vorbarie vor fi ascultate. Deci nu va asemanati lor, ca stie Tatal vostru de cele ce aveti trebuinta mai inainte ca sa cereti voi de la El. Deci voi asa sa va rugati: Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau; vie Imparatia Ta; faca-se voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi; si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri; si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau. Ca a Ta este Imparatia si puterea si slava, in veci. Amin!" (Matei 6, 7-13). 



Tot ce vreau sa va spun este ca fericirea se gaseste in voi,in interiorul mintii ,a creierului.Nu trebuie sa vina din afara,caci va fi efemera.produsa de voi fericirea va fi vesnica,caci veti invata algoritmul producerii ei. 
deci cereti schimbarea,ridicarea,sporirea mintii si a iubirii, 

Blogul l-am ilustrat cu lucrarile artistului Velde, Bram van (1895-1981) in care este prezentat omul modern cu angoasele lui,cu fricile,cu fobiile sale. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu